Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Bjørnstjerne Bjørnson: Vis-Knut - og litt til

Bjørnstjerne Bjørnson: Vis-Knut - og litt til

Nå, da Bjørnstjerne Bjørnson feires med jubileum, gir Gausdal Historielag ut en nyutgivelse av ett av hans verker. Det var ikke med i hans samlede, men det hadde stor utbredelse i sin tid.  

I 1878 skrev BB en beretning om Vis-Knut, datidens Snåsamann. Den nye eieren av Aulestad gjorde seg kjent i bygden og støtte selvfølgelig på fortellingene om vismannen fra Svatsum, som døde to år tidligere. BB ble fascinert av mannen og hans evner, og ville gjøre dette kjent i den hensikt å få forskere på banen: Det måtte finnes en forklaring på Vis-Knuts evner – ”et magnetisk fenomen i stor stil”. Men det ble ikke forskerne som grep fatt i historien, det gjorde derimot ukebladleserne. Beretningen gikk som populær føljetong i aviser og ukeblader over store deler av Nord-Europa og Nord-Amerika, den ble utgitt i små hefter, dels som gratis bilag til blader. Men den kom altså aldri mellom permene på BBs samlede verker. Nå har Gausdal Historielag trykt opp BBs historie til jubileet. De forteller også historien om historien og tar med en tekst som gausdølen Paul Nygaard på nedre Kraabøl skrev om Vis-Knut mens han levde. Denne teksten ble publisert første gang i 1862. Beretningene avsluttes med en nekrolog skrevet av kapellanen i Vestre Gausdal. Prestene var jo ute etter Vis-Knut i begynnelsen av hans virke, men mot slutten var de mildere i sin dom. Boken kommer ut som den femte i serien ”temahefter” fra Gausdal Historielag. Opplaget er på bare 300 eksemplarer, så en bør være rask hvis en vil sikre seg denne godbiten. Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn